Fem kompakt-SUV:ar 2016 med AWD för under 300 000 kr (nybilspris)

Förr i tiden var 200-tusen kronor en smärtgräns för många nybilsköpare. Inflation och annat har höjt ribban ytterligare hundra tusen kronor och eftersom vi idag har fler bilsegment faller det sig naturligt att kombinera biltypen kompakt-SUV och prisnivån 300 000 kr.

– Här presenteras 5 olika SUV:ar, av 2016 års modell, helt nya och med fyrhjulsdrift, som du kan köpa för under 300 000 kr hos bilhandlare runt om i Sverige.

Toyota RAV4

Maxpriset ger dig 1-2 olika modeller av RAV4, bensinmotor på två liter och manuell låda eller CVT-låda. Utrustningsnivåerna som håller sig under 300 papp är Life och Active. En koll på BytBil ger att Active är populärast. Kan du tänka dig en begagnad Toyota RAV4 och gå ner en eller två årsmodeller får du en Executive-modell. Fast å andra sidan missar du allt det nya som kom i 2016 års modell, framför allt utseendet. Tänk på det när det dags att sälja SUV:en vidare. Synd att Toyota inte kan erbjuda en större motor i RAV4, det hade höjt statusen för märket. Å andra sidan vill de inte konkurrerar med Lexus kan man tro.

Honda CR-V

Bubblare – Honda CRV är en mycket vanlig syn på svenska vägar. 2016 års modell av Honda CR-V torde krypa ner under 300-strecket innan året är slut. Har du bra munläder bör du kunna pruta ner en ny bil. CR-V finns med på listan eftersom den här artikeln kommer att läsas av många under lång tid, framåt vintern ska det inte vara några större problem att finna en lätt begagnad, fyrhjulsdriven Honda CR-V av 2016 års modell. Nu (juni 2016) är det dock tämligen svårt. Kan du tänka dig att gå ner en eller ett par årsmodeller finner du dock redan nu nästan nya Honda CR-V:s med AWD för under 300 000 kr.

Hyundai Tucson

För att hålla dig under 300-tusen kronor i nybilspris måste du välja en Comfort-utrustad 1.6 T-GDI med manuell sexväxlad låda. Du kan välja till metalliclack och hålla dig inom budget. Automat till samma motor gör att du kliver över 300K-gränsen med ca fyra tusenlappar. Nya Hyundai Tucson är en vettig kompakt-SUV, kantig i formen och ljusår från groteska ix35 som är dess föregångare, riktigt tuff faktiskt och känns inte lika klumpig som som den större Santa Fe.

Mazda CX-5

En kompakt-SUV för dig som uppskattar ”zoom-zoom”-design vad det nu betyder. Hur som helst, CX-5:an är en lagom vulgär mellanklass-stadsjeep som är tillräckligt duktig offroad för de allra flestas behov. Vi Bilägare skrev våren 2015 att Mazda CX-5 var stötig och att det kan bero på att Mazda vill göra att CX-5 ska upplevas som sportig. Säkert kul några timmar men blir snabbt jobbigt, särskilt om du är långresa med familjen. Billigare än Hyundai Tucson sett enbart till priset.

Offroad med Mazda CX-5:

Mitsubishi Outlander

Bubblare – Mitsubishi vill ha knappt 10 000 kr mer än budget för att släppa ifrån sig en ny fyrhjulsdriven Outlander. Om 6-12 månader borde det gå att finna en lätt begagnad 2,2D AS&G 4WD för under 300-tusen kronor. Den här SUV:en är med på listan av samma skäl som Honda CR-V. Om du inte måste ha den absolut senaste modellen kan du köpa en för under 300K idag. Betänk dock att du kanske missar chansen att köpa en faceliftad variant, samma dilemma som med Toyota RAV4 ovan.