2016 Ford Explorer

Ford Explorer är en vad vi i Sverige kallar för mycket stor SUV. Ford Explorer har sålts i Sverige via importfirmor och även om Ford Sverige börjar sälja Mustangen under 2015 kommer Explorer sannolikt inte att säljas i Sverige av Ford själva.

Ford Explorer är för många synonymt med bränsleslukande klumpeduns. Det är inte längre helt sant. Även om det går långsamt så börjar USA minska ner motorstorlekarna och 2016 års modell av Ford Explorer har en instegsmotor på bara 2,3 liter (EcoBoost med fyra cylindrar).

Uppdatering 1 juni 2016: Just nu finns det ett dussin begagnade Ford Explorer på BytBil.com, samtliga av årsmodellerna 2013-2016. För dig som bor i Sverige och vill köpa en ny eller nästan ny Explorer är det alltså egen import eller ett vänligt samtal till någon importfirma som gäller. En ny Explorer kostar i USA från ca 31 000 dollar (Manufacturer’s Suggested Retail Price) till drygt 50 000 dollar för Platinum-utförandet.

Effekten ur den nya motorn är 270 hästkrafter och vridmomentet ligger på ca 400 Nm. Bränsleförbrukningen vid landsvägskörning ligger på ca 0,84 liter per mil (28 mpg) vilket får anses vara helt okej med tanke på hur stor Ford Explorer faktiskt är. Jämnstora SUV:ar är t.ex. Lincoln Navigator, Mercedes-Benz G-klass m.fl.

Nosen på nya Explorer är lika kaxig som på Jeep Grand Cherokee, Frontspoilern består av flera lager där lyktorna upptill är snarlika de på Jeepen. Det finns inga rundade linjer på karossens sidor förutom en urgröpning i dörrarna, precis som på 2015 års modell.

C-stolpen är i princip oförändrad och en närapå osynlig D-stolpe gör att taket även i 2016 års modell ger skenet av att sväva fritt. Baklyktorna är även de i princip oförändrade. Bakluckans utseende är dock nytt, inte lika utslätad som tidigare.

Besök http://www.ford.com/suvs/explorer/ för all officiell information om SUV:en.