Du spenderar mycket eller lite pengar på att få besökaren till din WP-webbplats. Du har kampanjer på Facebook, Instagram och Google med syftet att dra besökare till din webbplats. Du har lagt åtskilliga (obetalda?) timmar på att skapa riktigt bra content som dina besökare googlar efter. Du gör rätt i att med alla tillgängliga medel söka vägar att behålla besökaren när hon kommer till din webbplats eller e-butik.

Idag får du tips på två plugin som hjälper dina besökare och ett plugin som hjälper dig som WP-administratör:

  • Hantering av innehåll som tagits bort
  • Hantering av interna sökningar
  • Hantering inför att din webbplats blir hackad!

1) Redirection

Det finns inget sämre än en webbplats där ansvarig inte brytt sig om att “redirecta”. Ibland är en 404:a bättre än en omdirigering, du berättar för besökaren och Google om att innehållet tagits bort samt att det inte finns en ersättare.

Hur brukar du göra när du möts av en felsida, ett meddelande om att innehållet du sökte efter inte kan hittas? Är du som jag vänder du nog i dörren, du backar i webbläsaren, återvänder till Google och glömmer bort webbplatsen du var på.

Är det en vara du söker och e-butikens meddelande är att varan är slut, utan att erbjuda en ersättningsprodukt, samma sak. Det finns alltid någon annan webbplats eller e-butik som har svaret på din fråga eller varan du vill köpa.

Regeringen gjorde för några år sen om sin webbplats. De struntade i att göra redirects. Det resulterade i att tusentals inlänkar blev värdelösa. Politiker som runt om i landet som länkade till regeringen.se servade sina bloggläsare med länkar till innehåll som inte kunde hittas…

2) Relevanssi

Besökare av idag förväntar sig att din webbplats har en intern sökfunktion. För somliga är webben/internet synonymt med Google och dess sökfunktion. Därför bör du göra vad du kan för att underlätta internt sök. Men det inbyggda söktet i WordPress lämnar en del att önska.

Relevanssi är ett plugin (gratis+PRO) där det interna sökresultatet kan styras, bortom standardsöket som listar innehåll i datumordning. Du viktar titel, beskrivning, taggar mm och kan även exkludera vissa kategorier samt innehåll baserat på ID. På så vis kan du presentera ett sökresultat som bättre motsvarar intentionen hos dina besökare.

Du kan dessutom för det interna söket presentera dina varor eller tjänster, men inte dina informationssidor. Du kan även lägga till synonymer för att fånga upp felstavningar och på sikt minska risken för att det interna sökresultatet visar noll träffar.

Researrangören Contour Air AB har ett internt sök (signerat undertecknad) på sin webbplats som presenterar innehåll med hjälp av Relevanssi. Sökresultatet är koncentrerat kring de prisvärda gruppresor som CA erbjuder. Innehåll som inte är resor visas inte. Innehåll som är bloggposter visas inte.

3) All-in-One WP Migration

Det här är för dig som är WordPress-administratör eller rent ansvarig för en WP-webb. Tillägget används för att ta en komplett backup av din webbplats. Perfekt att ha när du jobbar med avancerad hastighetsoptimering och råkar krascha din WP-webb. Superenkelt att återställa till en tidigare version.