Jobba hemifrån

Det är helt okej att iförd endast underkläder, en skjorta, t-shirt, piké och en kavaj sitter ner på hemmakontoret för en videokonferens. Har du en snygg pyjamas kan det också fungera. Det är helt okej att ha fikarast vid datorn, att äta lunch vid datorn och att sitta kvar vid datorn i telefonsamtal.

Har du en bärbar dator kan du rent av ta med den på…ja du vet var. Det är dessutom helt okej att, på arbetstid, läsa den här bloggposten som listar 11 saker att prioritera, ordna med och planera för i händelse av att du måste jobba hemifrån mer än några veckor:

 1. Förbli en ekorre dvs låt hjulet snurra vidare – Rutiner, disciplin, ordning och reda – kanske pengar på fredag, om din arbetsgivare inte gått i konkurs.
 2. Låt ditt framtida jag veta vad hon ska jobba med – Skriv upp vad du gjort idag och vad du ska göra imorgon – Papper & penna eller Trello. Ditt val, som Steven Jay Russel skulle säga.
 3. Ring inte mamma bara för att du kan – Ta bort distraktioner och om möjligt; ha en jobbmobil utan kortnummer till nära och kära. Hörlurar med musik är bra att få rutin kring redan nu, för om två veckor kommer du att finna stor glädje i att lyssna till hur fåglarna utomhus liksom sjunger till varandra (fas 3)…
 4. Installera en ringklocka, sån där som fanns på skolgården, som ringer när det dags att äta och när det är dags att sova – Det vill säga; hade du fikapaus 09:45 på kontoret ska du kolla Facebook 09:30, gå på muggen 09:40 och vara redo för 15 minuters fikarast 09:45.
 5. Ha inte massa videomöten – Hur ofta hade du, på kontoret, möjlighet att sitta ner för ett äkta öga mot öga-samtal egentligen? Och fatta jobbigt nu att behöva se din chef minst en gång varje dag. Man kan få 1984-vibbar för mindre liksom.
 6. Låt världen se dig – Upp med webbkameran eller mobilen, kör livesändning på Facebook och bjud in andra hemmajobbare till ert gemensamma digitala krypin. Låt inget hämma dig, jag menar varför hålla tillbaka när världen rasar runt omkring er? Sök och du skall snart finna en lämplig hangout med smartaste bästa tjejgänget eller kanske en intresseförening för er som ofta transporterar väldigt väldigt tunga stenar.
 7. Dela upp jobb och bostad, även när du är satt att jobba hemifrån – Är du trångbodd kan gul tejp användas för att skapa Zonen. När du slutat jobba och chefen ringer för att be dig kolla en sak i dator säger du bara: Nix pix! Zonen är stängd för dagen! Ett alternativt sätt att dela upp ditt hem är att köpa (eller låta företaget köpa) en garderob med utdragbar skiva. När arbetsdagen är slut stänger du igen allting. Gör inte misstaget att jobba vid köksbordet eller i soffan. Det är som att be om förslitningsskador. Fast det är så himla mysigt att krypa in under filten!
 8. Sluta inte att pendla till jobbet – Köp (eller låt företaget köpa) ett motionsband. Har du 1 km promenad till jobbet. Bra! På med ytterkläderna och upp på bandet med dig – Hoppa ner från bandet, kasta dig genast in i dagens arbetsuppgifter. Det kommer kännas jättekonstigt i början. Om två veckor kör du en livesändning av hela proceduren!
 9. Ha för vana att e-handla kläder lika ofta som du normalt köper kläder. Jag talar av egen erfarenhet: Det går alldeles utmärkt att leva en hel vinter med enbart två par långkalsonger och två tshirts + underkläder. Kunden du talar med i telefon ser inte att du sitter i sovrummet, med samma tighta outfit som du hade förra veckan och veckan innan dess. Och inte behöver du kamma dig heller.
 10. Bestäm arbetskläder dag för dag: Måndag – Skjorta/tröja/byxor. Tisdag – Tshirt/tröja/byxor. Onsdag – Tshirt/byxor. Torsdag – Thsirt/mysbyxor. Fredag – Pyjamas.
 11. Kolla på Netflix/HBO etc: Eftersom det kan hjälpa dig att känna lägre grad av ensamhet. Alt. kör du en runda Netflix and chill med din käresta. Funkar också.