På väg till kontoret idag läste jag en tweet av en kvinna som frågade hur man förklarar för barn att de inte får äta godis på vardagarna när programledarna i Barnkanalen ”moffar” i sig godis. Svaret är enkelt: Titta inte på Barnkanalen + ta ditt ansvar som förälder.

Vi har gjort ett val hemma om att inte ha en TV. Vi har en iPad som vår äldsta dotter får kolla på. Barnkanalen visar vi extremt sällan, kanske en halvtimma per månad. Vi har valt att visa henne program via Netflix istället. Där finns det inga godismoffande programledare.

Du kan välja att låta SVT Barnkanalen bestämma huruvida barn får äta godis på vardagar eller inte. Om du väljer det har du överlåtit åt staten att uppfostra dina barn, att lära dina barn var som är rätt och fel i er värld. Då tycker du förmodligen också att vårdnadsbidraget är en kvinnofälla och att läxhjälp är en tjänst enbart för de allra mest förmögna…

När jag var liten fanns det en tilltro gentemot SVT. Det fanns inga alternativ, vi hade inte Internet, vi hade inte mobiltelefoner. SVT och Nerikes Allehanda samt tryckta livsstilsmagasin utgjorde källor till kunskap om livet. Vi hade dock ett par saker till: Våra föräldrar.

Mina föräldrar sa: Godis äter du på lördagar. Du får använda din veckopeng, gå till kiosken själv och köpa smågodis. Huruvida någon på TV åt godis eller inte kan jag faktiskt inte minnas. Vi hade förmodligen våra duster kring huruvida godis var okej på vardagar också. Jag minns inte, jag var så liten.

Idag är jag själv förälder, två barn, och godis är fortfarande något som vi håller vår dotter ifrån. Vi har valt att värna hennes tandhälsa och meddelat personer i vår närhet att de inte ska ge henne godis utan att fråga oss föräldrar först, så att vi kan göra vårt val.