Stängningen av BVC Brickebacken uppmärksammas i lokal TV-media

För en tid sen bloggade jag om stängningen av BVC Brickebacken. Häromdagen ringde en reporter från SVT Tvärsnytt och undrade om jag ville ge min syn på saken i TV. Först tvekade jag eftersom jag har fullt upp med att rodda ett hushåll med tre småbarn + mitt deltidsjobb + ett uppdrag i firman.

När jag fick veta mer om hur många som drabbas av stängningen, 560 barn med familjer, valde jag dock att medverka.

Jag tycker att det är viktigt att inte vika ner sig när samhället sviker. Sluta svälja skiten. Gör vad du kan för att förändra. Även om det krävs att du berättar vem du är.

Att synas i lokal-TV kändes först lite skrämmande. Sen kom jag på att jag publicerar YouTube-klipp om bilar. Där står jag och talar in i en kamera. Tiotusentals för mig okända människor tittar.

Hur som helst, tillbaka till frågan:
Varför valde enhetschefen att sluta rekrytera personal och varför valde hon att stänga BVC i Brickebacken?

Ett mycket bättre val än stängningen vore att låna in personal från de andra vårdcentralerna. Detta ser jag som den mest vettiga lösningen. Idén kommer från en numer inaktiv KD-politiker i Örebro, jag för bara vidare förslaget.

Istället för att 560 barn med syskon, mamma och/eller pappa ska behöva resa runt i Örebro, kan en/två personal komma till BVC i Brickebacken och utföra jobbet där. Det är enkel matematik och en samhällsvinst kan man tro.

Om du har barn själv vet du mycket väl vilken apparat det kan vara att ta sig iväg till vårdcentralen. Särskilt om du saknar bil eller om det är snöstorm. Att ovanpå det lägga in en stadsbussresa med byte. Det säger sig självt, det är asjobbigt och tar massor av tid som kan läggas på annat hemmavid.

För oss som bor i Brickebacken finns det en djupare dimension i detta:
Området börjar bli eftersatt.

I våras stängde Coop och ersattes av Matöppet som inte alls håller samma klass som föregångaren. Svagt utbud, som natt och dag jämfört med Konsum. Läs mer om vad det muttras om på social media.

Det förs dessutom politiska diskussioner om huruvida en stängning av badet i Brickebacken ska ske. Och det är inte pga Örebros vattenbrist. Nej, det är för att det ska byggas ett nytt badhus i en annan del av staden.

Ser du mönstret?

Försämrad tillgång till bra livsmedel. Försämrad service på vårdfronten. Risk för att simhallen stängs. Då spelar det ingen roll att en miljon kronor plöjs ner i Saxonsparkens förnyelse.

Som grädde på moset så har en person nära mig berättat om att vårdcentralen i Brickebacken byggs om. Var det dit pengarna till personal gick?

2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] med stängd barnavårdscentral (läs här, här, här och här) spädde ytterligare vår längtan härifrån. Tragiskt men sant. När området inte […]

  2. […] För dig som inte vet, när du nyss fått barn går du på regelbundna kontroller, en gång i månaden, på BVC. Tyvärr erbjuds inte den möjligheten där jag bor. Jag har tidigare bloggat om att BVC Brickebacken stängts och att stängningen uppmärksammas av lokal TV-media. […]

Kommentering är stängd.