Parken Zoo eller Kolmården?

parken-zoo-2016

Vi var nyligen på Parken Zoo en hel dag med våra tre små barn. Vi funderade innan på om vi skulle åka till Kolmården. Vi var på Kolmården 2014 och har nu erfarenheter av båda djurparkerna. Det visade sig att såväl Parken Zoo som Kolmården är riktigt bra utflyktsmål när de små barnen ska få en heldag med upplevelser.

Precis som på Kolmården möts du direkt av en brant backe upp till parken. Direkt till vänster ligger Nöjesparken, bra att avsluta med. Gå till höger mot det stora klotet för att slippa den branta backen. Skönt om du har en barnvagn.

Nu är du framför stora scenen och kan se Nöjesparken. Gör som ni känner själva, vi valde djuren först. Här är det lämpligt att äta mellanmål, ladda batterierna innan nästa uppförsbacke. Vi valde att gå till Lemurerna, se småapor leka, se svansen på komodovaranen och därefter rakt över till barnens zoo. Mellan entrén och Barnens Zoo finns bl.a. surikaterna. Roliga små filurer.

Strax innan du går in till getterna finns det möjlighet att sitta i skugga (under tak) för att äta matsäcken. Det finns ett café med glass etc som kändes humant, inga ockerpriser.

För barn i första hand
Parken Zoo är uppdelad i en övre och en nedre sektion. Sist jag var på Parken Zoo var för 30 år sen. Jag kan väl säga att ”Sydamerika” (nedre delen) mest var gräsmattor idag. Vill du savann-känslan är det Kolmården du åker till.

Ungefär mitt i det nedre området finns det ett tropikhus med ca 10 arter. Pyttesmå krokodiler, några sköldpaddor och ödlor. Perfekt klimat en het sommardag. När du kommer ut känns även 30 grader som svalka.

Du åker till Eskilstuna när du har småbarn upp till skolåldern. Därefter är Kolmården mer intressant. Kolmården är ju dessutom mycket större och så finns också linbanan samt alla de stora djuren, som inte finns på Parken Zoo.

Körtid och parkering
Vi bor i Örebro så det är det drygt en timmas bilkörning till Parken Zoo. Att köra till Kolmården tar ungefär två timmar. Vi har dessutom en dotter som lätt bli åksjuk så minst ett stopp för att kräkas ingår i tidsplaneringen…

Parken Zoo-besöket skedde tillsammans med mina föräldrar. Vi delade upp oss på två bilar för att slippa trängas. Eller ja, det är en omöjlighet att få plats mellan två bilbarnstolar i baksätet på en Skoda Fabia. Bättre att den stora tjejen får åka i husbilen.

Restiden är en faktor eftersom du helst vill komma till djurparken i samband med öppning. Parkeringen på Parken Zoo, den som är skyltad till, ligger fem minuters promenad från entrén. Pris för en dag: 70 kr. Helt okej och ungefär samma pris utanför Kolmården.

Det finns även en parkering precis utanför ingången till Parken Zoo, kolla Google Maps för att hitta dit. Där finns för övrigt en laddstolpe om du kör elbil.

Entrépris
Vi var fyra vuxna och tre barn under högsäsong. Pris per vuxen 370 kr. Pris barn över tre år 330 kr. Vill du spara några tior köper du ”parkenpasset” på nätet innan.

Parken Zoo eller Kolmården?
Flera faktorer spelar in. Restiden och avståndet till respektive djurpark. Resa med barn kan vara ett äventyr i sig. Det är dessutom en kostnadsfråga med tanke på bränsle och eventuella extra matpauser längs vägen. Här kommer några listor med plus och minus för respektive djurpark:

Plus för Parken Zoo:
Du kommer nära djuren, inte lika stora barriärer som på Kolmården.
Det är litet, du klarar lätt hela parken på en dag.
Det finns en nöjespark, variation är bra och kul med ett annorlunda avslut för barnen.
Alla åkattraktioner ingår i biljettpriset.
Bad i pool alldeles intill, om du står ut med trängseln en stekhet sommardag.

Minus för Parken Zoo:
Relativt högt entrépris, bara någon hundring lägre än Kolmården som bjuder på mer.
Små djur, flodhästarna såg ut som stora hundar, krokodilerna var bara en meter osv.
Svindyr mat, 85 spänn för 7 pannkakor?

Plus för Kolmården:
Bamses värld, ett måste för de små barnen.
Stor variation av djur, många stora djur (elefant, björn, noshörning mm).
Linbanan och delfinarium.

Minus för Kolmården:
Backarna och avstånden, du måste vara i god form innan du åker hit med tungt lastad barnvagn.
Närapå för stort för att hinna se allt på en dag, många och långa promenader.