Meerkat är namnet på en app som lanserades i slutet av februari. Appen låter dig streama live från din mobiltelefon och liknar till sin uppbyggnad Bambuser m.fl. med skillnaden att ingen video sparas för visning senare.

Det som gör Meerkat så bra är att appen integrerar med Twitter (så pass att de inledningsvis blev avstängda av mighty T) och att länken till din stream auto-tweetas till dina följare. Det finns även en funktion för schemaläggning av streamandet, så att du kan rigga enheten och börja streama ett visst klockslag.

När du installerat appen loggar du in via Twitter. That’s it. Ange en titel för din stream och börja dela med dig av vad du gör, ser, hör, upplever osv.

BjornSennbrink@Meerkat

När du streamat klart ges valet att spara din stream till din enhet. Det går inte att se streamen i efterhand, allt sker live eller så missar du det. Läs gärna uppföljningstexten om Meerkat, nu kan du se klipp i efterhand via Meerkat Streams.

Tips för en bra Meerkat-ström:

  • Skaffa ett stativ. På Teknikmagasinet finns det en hållare för mobiler, som du skruvar fast på en tripod. Skakig, vertikal video är inte så intressant att kika på.
  • Tänk på att alla ljud spelas in och streams för hela världen att se. Mitt exempelklipp ovan innehåller rösten hos kontorsgrannen. Det går knappt att höra vad han säger men ändå.
  • Manus är bra om du inte kör spontan streaming. Läs gärna mina tips på hur du spelar in en reklamfilm på under 10 minuter där det finns ett YouTube-klipp som visar vad som händer om manus saknas.

Video på Twitter
Funktionaliteten med video i tweets adderades nyligen och jag har använt funktionen några gånger. Ibland fungerar det inte att tweeta eftersom videon inte nådde fram till servrarna och det är omständigt på samma vis som Bambuser var/är. För att skicka en videotweet väljer du kameran och sen ikonen för filmkameran, du ”håller ner” inspelningsknappen och när du släpper eller tappar greppet sparas videoklippet som du sen tweetar.

Meerkat-appen är inte en kopia av Twitter-funktionaliteten, det är en förlängning av en väldigt bra funktion. Och varför är det en bra funktion? Jo därför att Twitter är den tjänst som massor av high profile-personligheter använder. Och dessa personer hittar du sällan på YouTube, den tjänst som dyker upp i diskussionerna som en möjlig konkurrent.

En av de ca 170 användarna som jag följer på Twitter är Jason Calacanis, en angel investor och en tongivande röst i allt som rör startups i USA. Han intervjuades av CNBC i slutet av januari 2015 och talade om framtiden för Twitter och video som komplement till text- och bilduppdateringar:

För dig med en Android-enhet rekommenderas att du testar appen Stre.am som liknar Meerkat.