WordPress Gutenberg vs. Enfold

Om du loggat in kontrollpanelen för din WordPress-webbplats nyligen har du förmodligen lagt märke till notisen om Gutenberg – den nya redigeraren i WordPress. Om du dessutom aktiverat Gutenberg och om du kör WP-temat Enfold har du förmodligen lagt märke till en viss inkompabilitet dvs moduler du är van att se tillsammans visas inte alls. Detta beror på att Gutenberg och Enfold i skrivande stund är två byggstenar som inte passar ihop.

Vad är Gutenberg?

Gutenberg är namnet på alla de funktioner som du kommer att jobba med i skapande och redigering av inlägg samt sidor när du installerat WordPress 5.0 eller senare versioner. WP-redigeraren har inte ändrats på över 10 år och många tyckte att det var dags för en förändring. Om du vill testa Gutenberg idag kan du ladda ner och aktivera Gutenberg som ett tillägg.

Vad är Enfold?

Enfold har de senaste fem åren varit ett toppsäljande tema hos ThemeForest. Det är ett tema som används på samtliga av Sennbrink Kommunikations webbplatser. Anledningen till det är dess breda funktionalitet utan höga krav på kunskap om avancerad PHP, HTML, CSS eller javascript och jQuery. Enfold har gjort det möjligt för noviser att skapa layouter och fylla moduler med innehåll. Enfold är ett lättjobbat WordPress-tema med andra ord.

Det som gjort Enfold till ett mycket bra WordPress-tema är dess medföljande layout-byggare. Med dra-och-släpp-teknik har du kunnat skapa ett (mobilvänligt) utseende på dina webbsidor. Temat har dessutom utvecklats fortlöpande under de senaste fem åren med anpassningar till de verkliga miljöer där webbplatser verkat och till de förutsättningar som integrerade tjänster krävt.

Därför är införandet av Gutenberg-redigeraren ett ämne som berör inte bara Sennbrink Kommunikation utan även många företag och företagare runt i världen. Många är de som med Gutenberg-redigeraren aktiv ser alla Enfold-funktioner sig fråntagna.

Lösning just nu: Aktivera inte Gutenberg. Behåll den klassiska redigeraren. Hoppas att WordPress klassiska redigering behålls jämte Gutenberg inom en överskådlig framtid.

Går det att behålla Enfold?

Ja, du kan behålla Enfold-temat på din webbplats. Tänk dock på att redigering av grundlayout på inlägg och sidor kan påverkas negativt av Gutenberg. Om du använder Enfold för en blogg kan du behålla Enfold-temat. Du fortsätter att skriva blogginlägg och publicera. Det här inlägget är skapat med Gutenberg-redigeraren och layouten skapad med Enfold har inte påverkats.

För att behålla Enfold på din WordPress-webbplats och få Enfold att fungera som pre-Gutenberg måste du i skrivande stund (augusti 2018) aktivera den klassiska redigeraren.

För dig med företag där du använder Enfold på webbplatsen:

På min företagswebbplats blogg har jag publicerat en bloggpost om relationen Enfold och Gutenberg. Gå dit och läs om vad jag känner till nu. Hösten 2018 torde sannolikt bjuda på uppdateringar kring den relationen.