Staden Örebro – miljöerna, människorna och lokalpolitiken.

Closed

Uppföljning #1: Stängningen av BVC Brickebacken

En dag i rampljuset. Släkt och familj visade gillande. Mitt första blogginlägg resulterade i tre artiklar hos SVT Örebro med tillhörande intervju av ansvariga politiker och politiker i opposition. Fast det räcker inte.

Det handlar inte om att jag är faktaresistent. Jag ser problemet med att det saknas personal. Härligt dock att det faktiskt sker en rekrytering nu. Det skedde inte i januari när jag bloggade första gången om BVC-stängningen.

Beskedet just nu är jag att BVC Brickebacken ska öppna efter sommaren eller till hösten 2017. Dit är det 5-6 månader. Under tiden ska ca 560 barn med familjer skyfflas runt på andra vårdcentraler med tillhörande tidsspillan och infektionsrisk genom att små barn i onödan måste vistas på stadsbussar.

Vad händer om det inte tillkommer ny personal för att möta vårdbehovet? Kommer BVC Brickebacken att fortsätta hålla stängt?
Detta har inte ventilerats. Nu tror jag alla inblandade hoppas på det bästa. Jag efterlyser en bättre framförhållning. Problemet med att det saknas personal kan inte bara vara ett bekymmer i Brickebacken.

Det talades om att vårdcentralerna har ett gott samarbete. Om nu samarbetet är så bra, varför togs ändå beslutet att skyffla runt barnen?
Svaret var att detta övervägdes men att idén skrotades. Patientsäkerhet var argumentet. Det är svårt för mig som lekman att bemöta. Jag har för lite kunskap om vårdens processer. Det är alltså ett perfekt argument som bara kan bemötas av den politiker eller landstingsanställde med erforderliga kunskaper.

Reaktioner och inslag:

SVT Örebro: BVC-stängningen – Regionen följer inte sina egna regler
SVT Örebro: Ingen barnavårdscentral i Brickebacken

BVC Brickebacken-stängningen äventyrar nyföddas hälsa

För dig som inte vet, när du nyss fått barn går du på regelbundna kontroller, en gång i månaden, på BVC. Tyvärr erbjuds inte den möjligheten där jag bor. Jag har tidigare bloggat om att BVC Brickebacken stängts och att stängningen uppmärksammas av lokal TV-media.

På 1177 står det klart och tydligt: ”när barnet är nyfött och de närmaste månaderna därefter bör man på grund av smittorisken försöka undvika folksamlingar och nära kontakt med fler personer än nödvändigt.”

Verkligheten för mammor med nyfödda är att stängningen av BVC Brickbacken (Örebro) tvingar ut de i folksamlingar.

För att det ska bli extra tydligt: När du bor här i området kan du gå till BVC på 10-15 minuter. När du måste åka iväg tar det närmare en timma med stadsbuss. Enkel resa.

På en stadsbuss finns det många människor.
En del är friska.
Andra är inte så friska.
Att tvinga in en nyfödd i den miljön är ansvarslöst.

Visst, det finns bil. Fast alla har inte den möjligheten. En hel del familjer skulle jag tro har en mamma som är hemma med sin nyfödda. Pappan jobbar och ev. syskon är på dagis eller i skolan. Att gå till BVC i närområdet är det enklaste, att ta sig iväg kan vara en mardröm.

När du är hemma med en nyfödd måste du dessutom amma barnet. Ibland en gång per timma. Skulle du vilja dra upp bröstet på en stadsbuss inför 50 okända människor?