Intressant och Tänkvärt

De djupare och mer personliga texterna.

Sju månader har nu gått sen vi flyttade till Nora, en liten ort i nordvästra Örebro län. Det kan sägas att vi funnit oss i vår nya tillvaro nu och ser fram emot vår första vår i Nora. Och jag har dessutom börjat arbeta i Örebro med tillhörande busspendling.

När jag skriver busspendling syftar jag inte längre på vår “Hjulius”, en rymlig VW Caravelle, utan på landsortsbussen. Det har nämligen gått från “jag tar bilen, det är bekvämt” till “jag tar bussen, det är bekvämt”.

Som liten knodd bodde jag i Pålsboda och landsortsbussen blev på sätt och vis en livlina till den stora staden Örebro. Pålsboda bjöd bara på det mest basala: Skola, fritid, natur, mataffär, kiosk och pizzeria.

En resa till den stora staden Örebro var för det mesta spännande. Där fanns restauranger, bibliotek med motortidningar och delar av släkten. Och det var med landsortsbussen som jag kunde ta mig dit och hem igen.

Att åka buss från Nora till Örebro tar drygt 30 minuter, ibland upp emot 40 minuter. Det är rak och fin (nåja) väg. Det är inte alls lika krokigt som resan från Pålsboda till Örebro, där bussen dessutom körde en lång omväg vilket resulterade i lång restid. Närmare en timma jämfört med bilens 20 minuter.

Read more

Örebros OpenART kom till stan i år igen. OpenART är Skan­di­na­viens största konst­bi­ennal med 100 st konstverk utspridda i centrala Örebro. Huruvida evenemanget gör Örebro mer vackert eller om det ser ut som skit finns det delade meningar om.

Själv tycker jag att det är intressant att se OpenART-konstverken varje gång jag är inne i stan. Alldeles intill mitt kontor finns det tre konstverk som jag finner fascinerande:

1. The portable excavating cocoon, av Roger Rigorth:

the-portable-excavating-cocoon
Konstverket är en korsning av en kokong och en Caterpillar schaktmaskin. Kokongen symboliserar människans hjärna…läs mer på http://openart.se/2015/sv/konstnarer/roger-rigorth/

2. Chinampa, av Peter Ojstersek:

bhs-floating-garden-openart-2015

Ett flytande växhus format som en igloo, tillverkad av trä och plast. Bevattningen sker automatiskt och solcellspaneler förser växthuset med elektricitet. Varje hel timma är växthuset blått, LED-lampor skiftar därefter i olika nyanser innan det blir blått igen…läs mer på http://openart.se/2015/sv/konstnarer/peter-ojstersek/

3. Installation nomade, av Guy Lorgeret:

bhs-scary-bikeriders-openart-2015

Cyklande dockor placerade på järnpålar som sticker upp ur Svartåns avstickare runt Frimurarholmen. Inget för lättskrämda. Läs mer om konstverket på http://openart.se/2015/sv/konstnarer/guy-lorgeret/

Häromdagen seglade en text förbi mig i Twitter-flödet och den texten (http://www.huffingtonpost.com/2014/12/30/white-flint-closing_n_6377576.html) handlade om sorgen över att ett shoppingcenter hade slagit igen portarna. Jag reagerade på texten därför att den är kännetecknande för synen på frihet och synen på vad som somliga anser vara viktigt i deras liv. Alla som spenderat några veckor i Los Angeles förstår vad jag talar om. LA består till stor del av områden där målet är att du ska spendera pengar. Om du vuxit upp i den miljön är det således inte konstigt att du känner sorg när ett shoppingcenter slår igen portarna. Fast i mina ögon är det bara tragiskt. Du föddes fri och blev tämligen omgående en person vars köpförmåga blev något att hylla.

Du som är anställd och jag som är egenföretagare säljer tid. Vi har gjort ett val att avsätta tid, för att få pengar, så att vi kan köpa fri tid (nej, inte särskrivning): Vi har tid, vi säljer tid, så att vi kan köpa tid. Vi har frihet, vi avstår frihet, för att kunna köpa frihet.

Företagare världen över gör beräkningar som syftar till att finna Return on Investment (ROI). Om vi pratar aktivitet i social media brukar ROI vara svårt att mäta. Det krävs att du skapar mål med din aktivitet, exempelvis hur många nya prenumeranter av ditt nyhetsbrev får du via länken som du delar på Facebook? När du därefter följer upp hur många av dessa nya prenumeranter som blev betalande kunder får du data som du kan ställa mot de kostnader du hade för aktiviteten. På så vis kan du räkna fram ROI.

Read more

Eric Tapper – min låtsasmorfar – är död. Eric kom in i våra liv för mer än 20 år sen efter att min morfar hade lämnat min mormor för en annan man. Eric var en god make, en hyvens prick, händig som få och stor fantast av franska bilar.

Jag minns inte det exakta årtalet men jag minns att jag var på Rådhuset i Örebro när mormor och Eric gifte sig. Jag minns tydligt att jag själv reste med mormor och Eric till Grövelsjön och att jag återvände till Grövelsjön några år senare tillsammans med resten av min familj.

Jag minns att Eric var en hejare på att snickra. Jag tyckte om att vara med honom i det lilla förrådet, att se alla verktygen prydligt upphängda på väggen och att höra honom berätta om hur man kunde skapa saker.

Eric byggde en hel uteplats på Granitvägen 31 i Örebro, han skapade en myshörna och innan huset såldes satte de upp en friggebod.

Read more