Bostad, kläder, städredskap, mat, recept mm.

9 år utan TV: En vardag befriad från slask

Dagen före OS i Kina 2008 gav vi bort vår TV. Vi har varit utan TV sen dess. Det är snart nio år sen. Så hur har livet utan TV varit? Jo, det ska jag berätta om idag:

Till en början kändes det konstigt att inte ha en TV. Det saknades något elementärt hemma. En fast punkt att vila ögonen på som inte var en dator. När internet dessutom krånglade hände det att vi blev helt utestängda från informationsflödena. Det kändes tomt.

Jag minns inte den exakta anledningen till att vi bestämde oss för att lämna bort vår TV. Det kan ha berott på de ständiga reklamavbrotten, på alltför sena kvällar eller på att vi helt enkelt inte ville betala licensavgiften.

Läs mer

Värdeskapande avlastning – Hur mycket är frigjord tid värd för dig?

Nu är det mindre än två veckor kvar innan flyttlasset går. Våra saker dyker titt som tätt ner i sina flyttlådor. Mitt i allt detta har vi ett treårskalas. Det är med andra ord riktigt intensivt.

När det är intensivt hemma kan all form av avlastning kännas som en investering. Det kostar visserligen en slant. Fast belöningen i form av mer frigjord energi att spendera på viktiga saker gör investeringen helt klart prisvärd.

Jag kan relatera till detta i rollen som webbkonsult. Företagare likt mig själv har alla möjligheter i världen att lära sig bygga webbplatser och författa innehåll. Det avgörande är hur mycket tid som måste spenderas och hur den tiden prioriteras, hur den värdesätts och därmed kan ses som värdeskapande.

Läs mer

9 kloka och vettiga tips för dig som vill köpa bostad

9 kloka och vettiga tips för dig som vill köpa bostad

Bostadsmarknaden i Sverige är glödhet. Varje månad möts vi av rapporter om prisökningar. Tacksamt för bostadsägare och mindre tacksamt för dig som vill köpa en bostad. Här följer 9 tips som du kan ta till dig inför att du köper ett hus eller en bostadsrätt.

Vi köpte nyligen en bostadsrätt. Vi hade dessförinnan varit på en handfull visningar runt om i Örebro län. Varje gång vi la ett bud var det alltid någon som ville betala mer. Till slut tog vi till ett knep som gav resultatet vi hade hoppats på.

För oss var det en fyra som stod överst på önskelistan. Vi kollade på flera villor för upp emot samt över miljonen. Till slut fann vi en fyra för ett pris som visserligen låg över utgångspriset men som ändå inte äter upp alla våra pengar varje månad: En bostadsrätt i form av ett friliggande hus med stor trädgård och eget garage.

Friliggande hus som är bostadsrätter är perfekt för dig som vill känna på hur det är att ”äga” ett hus, utan att äga ett hus. Det är dessutom väldigt skönt att slippa ha en granne vägg-i-vägg, ovanpå eller under. Det har vi haft i snart 10 år och det ska bli så skönt att slippa.

Tips 1: Skaffa ett lånelöfte och sätt ett pristak dvs hur mycket du är beredd att betala för en bostad. Bli inte förvånad om banken där du varit kund sen födseln nekar dig. Ansök om lån hos flera långivare samtidigt och överväg att boka ett personligt möte. Kan du visa på en ordnad ekonomi och argumentera rätt kan det hjälpa dig att få lån.

Tips 2: Om du inte redan gör det, börja bokföra alla inkomster och utgifter i hushållet ner till vad varje godispåse kostar. Vi har gjort så i flera år och kan därmed budgetera för åren som följer. Varje utgift har t.ex. ett snittbelopp och varje gång den posten belastas minskas snittbeloppet. På så vis kan vi se om vi ligger i linje med budgeten. Superbra om du finner ro och rutinen att regelbundet mata in kvitton.

Tips 3: Tveka inte att byta bank om en annan bank ger dig ett lånelöfte med förbehållet att du flyttar din hushållsekonomi dit. Det kan tyckas meningslöst men banken får en ny kund att tjäna pengar på.

Tips 4: Tänk på att lånelöftet är en sak. Du ska klara av en månadskostnad med marginal satt för räntehöjningar. Passa dig därför noga för att ryckas med i budkarusellen. När buden ramlar in kan det gå snabbt. Vi var t.ex. på en kvällsvisning av ett hus som var ute för 1,1 MSEK. Innan kvällen var slut var högsta budet 1,7 miljoner kronor.

Tips 5: Gå på många visningar. Det är asjobbigt. Särskilt när visningarna börjar 17:30 en vardagskväll. Det blev många mackor och bananer och trötta barn. Nackdelen med visningar så sent på kvällarna, särskilt under vinterhalvåret, är att det blir mörkt snabbt.

Tips 6: När du är på visningar av ett hus; börja med utsidan och tomten. Om visningen är på vintern lägger sig mörkret snabbt. Du vill hinna kolla om plankorna på t.ex. garaget är murkna eller om vindskivorna behöver bytas eller om taket är dåligt.

Tips 7: Låt en duktig person läsa igenom besiktningsprotokollet. Vi har turen att ha en byggingenjör i släkten. Det har sparat oss mycket oro kring t.ex. hur illa det är med fukt på vinden och hur bra eller dåligt det är med betongplatta från 1980-talet.

Tips 8: Be dina föräldrar eller någon god vän som köpt hus tidigare att följa med på visningarna. Fler ögon, fler chanser att upptäcka saker som kanske är dåliga eller saker som måste åtgärdas omgående.

Tips 9: Om du verkligen vill ha ett visst objekt och vet vad det kan stiga till när budgivningen startar, tveka inte att ta kontakt med mäklaren före ordinarie visning, lägg ett bud och be om en privat visning.

Vi gjorde så. Vi hittade ett objekt i ett område där vi varit på flera visningar. Vi la ett bud och fick en privat visning. Den dagen skrev vi kontrakt. Tji fick alla som väntade in ordinarie visning en vecka senare!

Bye bye Örebro

Vi flyttar från Brickebacken och Örebro

Jag har bott i hyreslägenhet hela tiden sen jag flyttade hemifrån i början av 1998. Min första lägenhet låg på Oskarsplatsen 1 i centrala Örebro. Min morfar kände mina dåvarande grannar som kände fastighetsägaren. Jag gick före i kön och fick min första lägenhet, en enrummare på 27 kvadratmeter.

Nästa lägenhet som jag flyttade till (2004) låg i Brickebacken på Enrisvägen. Jag hade börjat läsa psykologi vid Örebro universitet och ville bo högst upp, utan grannar som klampade i taket. Lägenheten på Oskarsplatsen var nämligen extremt lyhörd. Det försvann på Enrisvägen med mig högst upp.

För en som vuxit upp i villa är det dock svårt att bli av med irritationen av att höra andra människor leva sin liv. Särskilt när de sitter på balkongen under och röker. Eller när de festar hårt onsdag, fredag och lördag. Det var med lättnad som jag 2007 flyttade till Tallrisvägen.

Här har vi bott i 9,5 år! Redigt lång tid med tanke på hur länge jag bodde i de tidigare lägenheterna. Här har vi haft våra duster med hårt festande grannar. Vi har också varit tacksamma att bo granne med döva eller hörselskadade, på det stora hela har det varit bra. Närheten till skogen, frisk luft jämfört med inne i Örebro och alltid sittplats på stadsbussen.

Tyvärr och jag måste skriva tyvärr, har de senaste årens negativa spiral för området starkt bidragit till vårt beslut att lämna Örebro. Först stängdes Coop och ersattes av MatÖppet med sitt konstiga sortiment. Centrum som förr kunde sprudla av liv är idag en ogästvänlig öppen yta med en centrumbyggnad i förfall.

Spektaklet med stängd barnavårdscentral (läs här, här, här och här) spädde ytterligare vår längtan härifrån. Tragiskt men sant. När området inte kan erbjuda en god service till oss och inga av våra barn går på dagis här, varför stanna kvar?

Nyligen föregick vi en öppen visning på en bostadsrätt på en ort ca 30 minuter från Örebro. Vi la ett bud och bad om privat visning. Vi kollade på lägenheten och skrev kontrakt samma dag. Till sommaren är vi ute ur vår lägenhet i Örebro.

Att köpa vår bostad har varit en jobbig process. Vi var på ca 10 visningar innan vi fick köpa. Inte sällan drog budgivningen iväg rejält och vi sträckte oss långt längre än vi hade kunna föreställa oss. Det fanns dock alltid någon annan med mer pengar som gjorde att vi förlorade.

Nu har vi vunnit. Vi har vunnit ett större boende. Vi har vunnit möjligheten att fortsätta leva vårt liv på en plats som vi nu på avstånd ser erbjuda både samhällsservice och en framtid för en växande småbarnsfamilj.

Nya skarpare glasögon – Yrsel och illamående

Jag har köpt två par nya glasögon. Mitt synfel har blivit värre de senaste 4-5 åren och de nya skarpa glasögonen har gett mig yrsel och illamående. Detta i kombination med stress och dåliga sömnvanor.

Först trodde jag att det var en förkylning på gång. Det kom så plötsligt. Det kan vara en förkylning. Nya glasögon ska inte ge ont i halsen. Eller rinnande näsa.

Jag googlade och fann andra som beskrev hur jag mår i kombination med nya skarpare glasögon. Det lugnade ner mig och jag lever med tanken om att det är glasögonen som påverkat mig, inte baciller.

Jag fick glasögon första gången när jag var sju år gammal. Vad jag kan minnas har jag alltid handlat glasögon hos Holmqvist Optik i Örebro (Synsam).

Den här gången köpte jag glasögonen hos Specsavers. Min fru köpte glasögon där i höstas och var nöjd. Särskilt prisbilden är attraktiv.

Två par glasögon för 5200 kr: Ett par Tommy Hilfiger-bågar och ett par utan namn. TH-bågarna kommer jag att bära varje dag är tanken. De andra kommer att fungera som reserv. TH-bågarnas glas har dessutom toning, något jag haft i 20 år och inte kan vara utan.

Uppdatering 20 februari 2016: Tommy Hilfiger-bågarna kom att bli sekundära glasögon. Det andra paret med sin neutrala färg visade sig passa bättre till min garderob.

Fler barns inverkan på boendet

Min yngsta dotter Emmy-An är om ett par veckor hela 9 månader gammal. Tiden går alltid fort när vi har roligt. Det är roligt att ha två barn i det stora hela. Fast det ska erkännas att två barn faktiskt är mer jobb än ett barn. Fler barn betyder också att befintlig boyta blir trängre för var och en av oss.

Eftersom vi gjort en del val i vårt liv kring arbete bor vi kvar i vår trea på 80 kvadratmeter. Dryga 5600 kronor per månad + el och andra räkningar är fortfarande ett riktigt billigt boende med Örebro-mått mätt. Det finns större bostäder i Örebro för ungefär samma pengar men då ska du ha mer än 6000 köpoäng hos ÖBO och när hyran går upp emot 6-7000 kronor lockar ett eget boende.

Läs mer