Biltest och provkörningar – BjornSennbrink.se

10+ år som yrkesförare och SUV-testare sen 2013: Tiotusentals mil på vägen med dussintals olika bilar.

mercedes-gls-test-sennbrink

Biltest: Mercedes-Benz GLS 350d – Drömbil för 1 076 900 kr

Mercedes GLS 350d kom att bli den absolut dyraste bil jag någonsin kört. Testbilen var rejält extrautrustad och nybilspriset var 1 076 900, alltså knappt 1,1 miljon kronor. För mig var detta belöningen efter 2,5 års hårt arbete med SUV-sajten.

Första intrycket: En massiv SUV. Lite mindre än vad jag föreställt mig. Fast inte liten. Förvånansvärt lättkörd trots storleken. Härligt bottendrag i dieselsexan.

Jag började med att köra genom några bostadsområden i nordöstra Stockholm. Körde genom Djursholm och upp mot Täby, innan färden gick västerut mot Västerås.

Den här testet var lite kortare än tidigare biltester. Jag hade tidigare fått låna bilar i en vecka, nu hade jag fem dagar med GLS och bortom det väntade fem dagar med GLE 400 Coupé. Därför blev första dagen även en testdag och inte bara en transport från Stockholm till Örebro.

En stor SUV som GLS faktiskt är tyckte jag krävde vardagligt testande. Med det menar jag att jag körde bilen som att jag ägde den. Vi var till soptippen, vi körde till IKEA och vi åkte på långresa till Tranås (40 mil tur och retur).

Den sista dagen med Mercedes GLS 350d innebar en resa till Stockholm. Där lämnade jag in nycklarna och fick ett knippe tillbaka. För på parkeringen runt hörnet stod Mercedes GLE 400 Coupé och väntade på mig!

Mercedes GLC: SUV-testad

Min baby online de senaste två åren har varit SUVTEST, ett webbmagasin med fokus på SUV:ar och crossovers. Eftersom jag nyligen blev trebarnsfar har det mesta fått stå åt sidan förutom familjen och betalande kunder. Därav bristen på blogginlägg här på BjornSennbrink.se och på SUVTEST-sajten under hösten.

November bjöd dock på ett par veckors SUV-testande som varit planerat för en längre tid. Mercedes lanserade sin nya kompakt-SUV under sommaren och hösten. Jag fick möjlighet att låna en välutrustad GLC i en vecka. Det blev en hel del bilkörning och resultatet börjar gå att skönja nu.

Sist jag provkörde en SUV var i augusti 2014 så det var verkligen på tiden att utöka erfarenheterna. Så ett stort tack till Mercedes Sverige som gav mig tillgång till en pressbil. Jag körde drygt 100 mil mån-fre och hade jag en halv miljon kronor att spendera skulle jag slå till direkt!

Billånet gav mig möjlighet att få komma ut och se mig omkring. Det är annars något som inte förekommer alltför ofta när privatbil saknas och endast stadsbuss erbjuds.

Jag körde till Pålsboda, Kilsmo, Brevens bruk, Vingåker och Katrineholm, Läppe samt Arboga. Det blev med andra ord en riktig långtur.

Detta är helt nödvändigt för att kunna bilda mig en bra uppfattning om hur bilen är att köra. Att ratta runt några timmar med en bilhandlares snålt utrustade demobil är inte alls samma sak som ett riktigt SUV-test.

Den här gången fick jag dessutom nytta av min nya Sony actionkamera, kamerastativet och sugproppsfästet. Det är en sak att filma med en iPhone och något helt annat att kunna montera upp en kamera som filmar i 1080p.

Sant att det blir en kraftig fish eye-effekt med en actionkamera. Det kan dock redigeras bort i iMovie senare, bara att croppa videoklippet en aning. Det som syns i kanterna på videon saknar även den skärpa som finns i mitten så att säga.