Biltester och provkörningar

Alfa Romeo Stelvio

Jag har provkört nya Alfa Romeo Stelvio – Snygg SUV med ett tveksamt förflutet

Alfa Romeo Stelvio är en crossover-SUV från Italien och en Fiat Chrysler Automobiles-produkt. Redan här ringer varningsklockorna så att jag blir lomhörd. Fast jag ska inte låta förutfattade meningar ligga i vägen för en subjektiv tolkning av denna nya SUV. Nu kör vi!

Disclaimer: Bilen jag körde var en demobil. Jag hade lämnat in min svensktillverkade bil på verkstaden och slog ihjäl lite tid med att köra Stelvio. Det är alltså inte en pressbil jag fått låna, som så vanligt med andra bilar jag testat de senaste åren.

Alfa Romeo Stelvio: Körning

För att starta bilen trycker du på startknappen. Den sitter på ratten! Grå här, röd i mer motorstarka versioner.

Bilen har en fyra, diesel, ca 210 hk, automat, fyrhjulsdrift.

Läs mer

mercedes-gls-test-sennbrink

Biltest: Mercedes-Benz GLS 350d – Drömbil för 1 076 900 kr

Mercedes GLS 350d kom att bli den absolut dyraste bil jag någonsin kört. Testbilen var rejält extrautrustad och nybilspriset var 1 076 900, alltså knappt 1,1 miljon kronor. För mig var detta belöningen efter 2,5 års hårt arbete med SUV-sajten.

Första intrycket: En massiv SUV. Lite mindre än vad jag föreställt mig. Fast inte liten. Förvånansvärt lättkörd trots storleken. Härligt bottendrag i dieselsexan.

Jag började med att köra genom några bostadsområden i nordöstra Stockholm. Körde genom Djursholm och upp mot Täby, innan färden gick västerut mot Västerås.

Den här testet var lite kortare än tidigare biltester. Jag hade tidigare fått låna bilar i en vecka, nu hade jag fem dagar med GLS och bortom det väntade fem dagar med GLE 400 Coupé. Därför blev första dagen även en testdag och inte bara en transport från Stockholm till Örebro.

En stor SUV som GLS faktiskt är tyckte jag krävde vardagligt testande. Med det menar jag att jag körde bilen som att jag ägde den. Vi var till soptippen, vi körde till IKEA och vi åkte på långresa till Tranås (40 mil tur och retur).

Den sista dagen med Mercedes GLS 350d innebar en resa till Stockholm. Där lämnade jag in nycklarna och fick ett knippe tillbaka. För på parkeringen runt hörnet stod Mercedes GLE 400 Coupé och väntade på mig!

Mercedes GLC: SUV-testad

Min baby online de senaste två åren har varit SUVTEST, ett webbmagasin med fokus på SUV:ar och crossovers. Eftersom jag nyligen blev trebarnsfar har det mesta fått stå åt sidan förutom familjen och betalande kunder. Därav bristen på blogginlägg här på BjornSennbrink.se och på SUVTEST-sajten under hösten.

November bjöd dock på ett par veckors SUV-testande som varit planerat för en längre tid. Mercedes lanserade sin nya kompakt-SUV under sommaren och hösten. Jag fick möjlighet att låna en välutrustad GLC i en vecka. Det blev en hel del bilkörning och resultatet börjar gå att skönja nu.

Sist jag provkörde en SUV var i augusti 2014 så det var verkligen på tiden att utöka erfarenheterna. Så ett stort tack till Mercedes Sverige som gav mig tillgång till en pressbil. Jag körde drygt 100 mil mån-fre och hade jag en halv miljon kronor att spendera skulle jag slå till direkt!

Billånet gav mig möjlighet att få komma ut och se mig omkring. Det är annars något som inte förekommer alltför ofta när privatbil saknas och endast stadsbuss erbjuds.

Jag körde till Pålsboda, Kilsmo, Brevens bruk, Vingåker och Katrineholm, Läppe samt Arboga. Det blev med andra ord en riktig långtur.

Detta är helt nödvändigt för att kunna bilda mig en bra uppfattning om hur bilen är att köra. Att ratta runt några timmar med en bilhandlares snålt utrustade demobil är inte alls samma sak som ett riktigt SUV-test.

Den här gången fick jag dessutom nytta av min nya Sony actionkamera, kamerastativet och sugproppsfästet. Det är en sak att filma med en iPhone och något helt annat att kunna montera upp en kamera som filmar i 1080p.

Sant att det blir en kraftig fish eye-effekt med en actionkamera. Det kan dock redigeras bort i iMovie senare, bara att croppa videoklippet en aning. Det som syns i kanterna på videon saknar även den skärpa som finns i mitten så att säga.

2009 Toyota Yaris

Vi har under några års tid getts möjligheten att låna en Toyota Yaris 1,33 VVT-i 5d ibland. Här redogör jag för hur väl denna Yaris fungerat med våra behov som småbarnsfamilj.

tl;dr – Toyota Yaris räcker gott. Den är snål på bensin. Bilen har OK utrymmen om du inte vill ta med en stor barnvagn eller fler än två väskor.

2009-toyota-yaris

En Yaris köper du som vill ha en smidig citybil eller en bil att pendla med till jobbet. Står du ut med bullret kommer Yaris att skänka mycket lycka till ditt bilägande.

Läs mer

Test: Toyota Avensis 1,8 CVT -11

2011 års modell av Toyota Avensis är en lagom familjebil. Kan du stå du ut med dålig förarstol och svampig styrning är Avensis värd att kolla närmare på om du söker alternativ till Volkswagen Passat, Honda Accord, Volvo V70 eller (beg.) Saab 9-5.

Jag har kört den aktuella Toyotan vid flera tillfällen på landsväg, motorväg, grusväg och i stadstrafk. En längre resa Örebro-Kolmården-Örebro har också legat till grund för den här köpguiden av en begagnad Toyota Avensis (2011 års modell).

Testbilens motor och växellåda
1,8 liters cylindervolym och 147 hästkrafter (ca 180 Nm i vridmoment) ut ur motorn via en steglös automatiskt växellåda (Multidrive S/CVT) är inte en racerbil. Den teknikkombinationen inbjuder snarare till lugnare körning. CVT-växellådan är dessutom en sak som kräver tillvänjning.

Läs mer

Provkörd: BMW X4 20d

BMW:s kampanj tillsammans med Barncancerfonden lockade mig till den lokale handlaren igår. BMW skänker 100 kr per provkörning och eftersom jag ville prova X4 passade det bra med lite bilkörning innan jobbet.

BMW X4 är en mindre version av den svulstiga BMW X6. Precis som storebror så är karossen formad som en coupé, med ett sluttande tak efter B-stolparna. Karossen vilar på en SUV-grund (SAV på BMW-språk) vilket ger X4 ett säreget utseende olikt någon annan bil på marknaden idag.

Läs mer