Bygga drömhuset online

Vårt boende är en hyresrätt, en lägenhet i markplan nästan så långt söderut du kan komma i Örebro. Bortom oss finns det inga bostäder, bara massa skog. Det är faktiskt hyfsat bra att bo där i vi gör, fast jag har börjat fundera på det här med att hyra år efter år, vad vi får ut av pengarna?

När vi betalar vår hyra får vi rätten att bo i en lägenhet. Vi har en trea på 80 kvadratmeter och en hyra på strax under 5400 kr (inkl. värme). Det är riktigt billigt om du jämför med våra större städer i Sverige. Det är även billigt med tanke på att kollektivtrafiken finns några minuter bort, med bussar som går var tionde minut under högtrafik.

Vi har kollat runt i flera år nu efter ett hus att hyra, vilket alltid fallit på att de hus vars hyra vi har råd med (det är inte fett att vara egenföretagare) ligger så avsides att totalkostnaden skulle bli så mycket mer än vad vi kan betala. De rörliga kostnaderna ökar dessutom i omfattning med ett fristående hus i jämförelse med vad vi har idag.

Ett alternativ till att hyra ett hus, problematiken med att hyra istället för att äga kvarstår, är att bygga ett eget hus. Ett par i vår närmaste bekantskap bodde länge i hyresrätt. De resten runt i länet på jakt efter det perfekta huset. Det slutade med att de köpte en tomt och byggde ett hus. Deras månadskostnad är idag bara dryga tusenlappen över vad vi betalar.

Jag har kollat runt en del och fastnade för ett onlineverktyg hos MoveHome. Det är Trivselhus som står bakom varumärket.

Det är faktiskt riktigt intressant att bygga ett eget hus online, och att se vad det kommer att kosta med olika paneler, golvmaterial och färger.

Du vet säkert att de flesta generalagenter för bilar har en sådan funktion för sina bilmodeller. Jag skriver gärna om bilar och att sitta med konfiguratorn är intressant. Drömma sig bort lite.

Att bygga ett hus själv kan vara krävande. För att det ska bli riktigt bra bör man kanske anlita en arkitekt eller byggingenjör. Vilken tur att min svåger är delägare i ett av Örebros arkitektkontor, så den biten klarar vi nog galant själva.

Sen kommer vi till det där med att bestämma hur huset ska se ut. Vilka behov har vi idag, vilka behov har vi imorgon och vilket slags hus vill vi leva våra liv inom.

Att kunna bygga drömhuset online är en tjänst som jag hoppas att fler kommer med inom kort. Att lägga tid på att koda ett tillgängligt verktyg tror jag tillhör framtiden. Om bilar kan konfigureras online kan hus det också.