BVC Brickebacken-stängningen äventyrar nyföddas hälsa

För dig som inte vet, när du nyss fått barn går du på regelbundna kontroller, en gång i månaden, på BVC. Tyvärr erbjuds inte den möjligheten där jag bor. Jag har tidigare bloggat om att BVC Brickebacken stängts och att stängningen uppmärksammas av lokal TV-media.

På 1177 står det klart och tydligt: ”när barnet är nyfött och de närmaste månaderna därefter bör man på grund av smittorisken försöka undvika folksamlingar och nära kontakt med fler personer än nödvändigt.”

Verkligheten för mammor med nyfödda är att stängningen av BVC Brickbacken (Örebro) tvingar ut de i folksamlingar.

För att det ska bli extra tydligt: När du bor här i området kan du gå till BVC på 10-15 minuter. När du måste åka iväg tar det närmare en timma med stadsbuss. Enkel resa.

På en stadsbuss finns det många människor.
En del är friska.
Andra är inte så friska.
Att tvinga in en nyfödd i den miljön är ansvarslöst.

Visst, det finns bil. Fast alla har inte den möjligheten. En hel del familjer skulle jag tro har en mamma som är hemma med sin nyfödda. Pappan jobbar och ev. syskon är på dagis eller i skolan. Att gå till BVC i närområdet är det enklaste, att ta sig iväg kan vara en mardröm.

När du är hemma med en nyfödd måste du dessutom amma barnet. Ibland en gång per timma. Skulle du vilja dra upp bröstet på en stadsbuss inför 50 okända människor?

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] med stängd barnavårdscentral (läs här, här, här och här) spädde ytterligare vår längtan härifrån. Tragiskt men sant. När området inte kan […]

Kommentering är stängd.